ÉPÍTŐIPARI- ÉS FAIPARI MUNKAKÖZÖSSÉG

Munkaközösségünk tagjai a Kertész úti épületben végzik az elméleti oktatást, a gyakorlati képzés pedig az 1993-ban átadott lajosvárosi tanműhelyünkben történik. A magasépítő technikus, kőműves (2013-tól kőműves- és hidegburkoló), festő, mázoló és tapétázó, bútorasztalos (2013-tól asztalos) tanulók sajátíthatják el a szakma magas színvonalú végzéséhez szükséges ismereteket.

A bútorasztalos csoportok képzése kétkezi műhelyben és a modern faipari gépekkel felszerelt gépteremben zajlik. Itt az alapműveletektől kezdve a bonyolultabb asztalos szerkezetekig mindent begyakorolhatnak, elkészíthetnek a tanulók. Műhelyünkben rendelkezünk a faesztergályozás, a fafaragás és az intarziakészítés képzéséhez szükséges eszközökkel. Az elkészített bútorok felületkezelését is el tudjuk végezni korszerű festőműhelyünkben, ahol a levegő elszívását és a temperált légutánpótlást számítógép vezérli. Ilyen felszereltséggel nem sok iskola büszkélkedhet. A szakma fejlődése a kézi megmunkálás mellett egyre nagyobb mértékben helyezi előtérbe a professzionális kisgépek használatát, ezt is figyelembe vettük a fejlesztéseknél és a pályázatoknak köszönhetően komoly gépparkot sikerült kialakítani.

A kőművesek műhelyükben téglakötések, falazatok, kémények, pillérek, boltövek készítésével, nyílászárók beállításával foglalkoznak, féléves gyakorlás után következik a külső kivitelezés az iskola területén és építkezéseken.

Jól felszerelt laboratóriummal rendelkezünk, ahol a magasépítő technikus tanulók az alapgyakorlatok során elvégezhetik az építőanyagok legfontosabb anyagtani és szilárdságtani vizsgálatait. A tantermekben végzik a tanulók a különböző írásbeli feladatokat (pl. költségvetés kiírás), számítási feladatokat (pl. felmérési naplók, jegyzőkönyvek, méretkimutatások), valamint a feladatokhoz kapcsolódó rajzok készítését.

A festők első feladata későbbi munkájukat végigkísérő létrázás. A létrával történő biztonságos mozgás megtanulása után következnek az igazi festő feladatok: meszelés, glettelés, vonalazás, hengerezés, tapétázás, mázolás stb. Egyre nagyobb a kereslet a díszítő festő munkák iránt. Ezek elsajátításához műhelyeket alakítottunk ki, ahol az alapok begyakorolhatóak.

A vállalkozói szemlélet kialakítását nagyon fontosnak tartjuk. A kivitelezési munkák próbatételt jelentenek a tanulóknak, oktatóknak egyaránt, ami a közöttük lévő viszonyban is megmutatkozik. A szakoktatók leendő építős kollégának, munkatársnak tekintik a tanulókat, de ilyen viselkedést is várnak el tőlük. Az oktatás zavartalansága mellett a határidőre elvégzett munka minőségéért is felelősséget vállalunk, ami fegyelmezett munkát igényel.

Tanulóink komplex képzésére törekszünk, a kivitelezési munkák során megismerhetik más szakmák egymásra épülő munkáját, a helyes technológiai sorrendet.

Szakmai bemutatókat szervezünk, ahol a korszerű technológiákat és anyagokat is megismerhetik a tanulók. Az érdeklődő tanulókat felkészítjük a Szakma Kiváló Tanulója versenyre.

A legnagyobb eredménynek a nálunk végzett tanulók sikeres elhelyezkedését tekintjük. Biztosan állíthatjuk, hogy a jó képességű pályakezdő szakemberekre nagy szükség van.

Kérdésed van? Írj nekünk!

5 + 2 =