Rendhagyó történelem óra Aradi Vértanúk Napjának tiszteletére

A Fiumei úti Sírkertben jártunk Rendhagyó történelem óra Aradi Vértanúk Napjának tiszteletére 2019. október 4-én két osztály – a 10. A és 11. A osztályok és osztályfőnökeik- rendhagyó történelem óra keretében az Aradi Vértanúk Napjának tiszteletére vehettünk részt egy idegenvezetővel kísért Fiumei úti Sírkert látogatáson.
A 170 éves történelmével a Fiumei úti sírkert mára kultuszhellyé vált, ahol a magyar történelem és kultúra nagyjainak sírját lehet felkeresni. 2016 óta a Nemzeti Örökség része, a temetőt gyakran nevezik Nemzeti Sírkertnek.
A sírkert a 19. század közepén Pest köztemetőjeként nyílt meg, majd a század végére Magyarország legrangosabb kegyeleti helyévé vált.
A jeles személyek közül elsőként Vörösmarty Mihályt temették itt el, 1855-ben. A síremlékénél azt is megtudtuk, hogy az évek alatt, miként változott át a temető szerkezete.
Itt áll többek között Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleuma, amelyek építészetileg is csodálatosak. Itt nyugszanak a művészek, költők, írók, a jakobinusok, az 1848-as és 1956-os forradalmak hősei, miniszterek, miniszterelnökök és mindazon rangos emberek, akik a magyar emberek számára példaképpen járnak elöl. Néhány ismert név: Ady, Jókai, Arany, Kossuth, Erkel, Faludy?
A síremlékek jelentős része művészettörténeti érték, híres építészek, szobrászok alkotása, melyeket külön-külön is érdemes megcsodálni.
A síremlékek között bolyongva felfedeztük a Stühmer család síremlékét is, akinek neve Egerben ? méltán – összemosódik a csokoládé nevével.
Ez a kirándulás nem csupán a látni valók sokaságát kínálta, hanem közelebb hozta a történelmet, az érettségizők pedig sok érdekes történetet is meg tudhattak.

A 10. A és 11. A osztály nevében
Kállay-Pataki Piroska osztályfőnök
Bekecsné Nagy Mária osztályfőnök